Is zonnepanelen schoonmaken niet te duur ten opzichte van het rendement van de zonnepanelen?

Om te bepalen of zonnepanelen schoonmaken relevant is voor u, kunt u de vuistregel voor het reinigen van zonnepanelen voor het verhogen van het rendement gebruiken. Deze vuistregel stelt dat hoe groter het aantal zonnepanelen is, hoe groter de kostprijs van het rendementsverlies is bij verontreinigde zonnepanelen. Kortom: hoe meer zonnepanelen u heeft, hoe meer het loont om deze regelmatig te laten reinigen.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

De gemiddelde frequentie voor zonnepanelen schoonmaken is tussen de één en twee keer per jaar. In sommige gevallen is het gewenst om de zonnepanelen meer dan twee keer per jaar te reinigen, maar dit is slechts in speciale situaties het geval.

Hoe worden mijn zonnepanelen schoongemaakt?

Zonnepaneelreiniging.com maakt gebruik van roterende borstels, osmosewater en hoge druksystemen met een hoge reinigingskracht om uw zonnepanelen grondig en op een duurzame wijze te reinigen. Daarnaast wordt er soms tevens een hoogwerker ingezet, bijvoorbeeld als zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn.

Waarom moeten zonnepanelen regelmatig gereinigd worden?

Het is belangrijk om zonnepanelen regelmatig te reinigen*, omdat het rendement en de werking van zonnepanelen negatief beïnvloed kunnen worden door externe factoren. Hierbij kunt u denken aan zure regen, uitwerpselen van volgels, fijn stof, chemicaliën en andere verontreinigingen uit de lucht, die zich aan het oppervlak van uw zonnepanelen hechten.

Als verontreinigingen zich aan uw zonnepanelen hechten, kunnen uw zonnepanelen minder zon opvangen en wordt het rendement van uw zonnepanelen lager. Kiest u niet voor zonnepanelen schoonmaken, dan kan het rendement jaarlijks wel met 4-10 procent dalen.

Factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke verlies aan rendement, zijn de volgende:

  • De plaatsing van de zonnepanelen: schuin of plat.
  • De grootte van het dak.
  • De regio of vervuilingsplaats waar de zonnepanelen zijn aangebracht.

Bijvoorbeeld: als u zonnepanelen vlak naast een snelweg plaatst, kunnen deze sneller vervuilen door de zwervende roetdelen van de snelweg. In dit soort situaties is zonnepanelen schoonmaken dan ook nog belangrijker. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor zonnepanelen die op een boerderij geplaatst worden, in een landelijk gebied waar veel verstuiving van landbouwgrond plaatsvindt.

Wanneer is de beste periode voor zonnepanelen schoonmaken?

U kunt uw zonnepanelen altijd laten reinigen, maar de beste periode voor zonnepanelen schoonmaken betreft de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september.

Vraag meer informatie op